PM: Ukrainsk pianoseier

Sasha Grynyuk fra Ukraina stakk av med førstepremien i Griegkonkurransen.

Akkompagnert av Bergen Filharmoniske Orkester fremførte vinneren Rakhmaninovs klaverkonsert nr. 1 i finalen, som gikk av stabelen i Grieghallen lørdag 8. september med 1150 tilskuere til stede i salen.

Grynuyk (29) reiser hjem med førsteprisen på 30 000 euro i kofferten. I tillegg til pengepremien får han en solokonsert under Festspillene i Bergen og i Universitetets aula i Oslo neste vår. Og ikke nok med dette. Han kommer tilbake til Troldhaugen neste sommer hvor han skal holde konserter en hel uke.

Russiske Anton Igubnov (22) stakk av med andreprisen på 20 000 euro. Igubnov vant også publikumsprisen på 1000 euro, som ble avgjort via en sms-avstemning. Mamikon Nakhapetov (30) frå Georgia fikk tredjeprisen på 10 000 euro.

Prisene ble delt ut av formann i juryen, Einar Steen-Nøkleberg og Ingrid Røynesdal, direktør ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen.

Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse ble i år arrangert i Bergen av Edvard Grieg Museum Troldhaugen for første gang. Siden konkurransen startet med første runde på Troldhaugen søndag 2. september gikk den daglig på Troldhaugen, med flere hundre tilskuere i salen hver dag, til og med semifinalen torsdag 6. september.

Museet har også i løpet av konkurransen brukt direkteoverføring via streaming for første gang. Over 3000 unike brukere fra 65 land har fulgt konkurransen live via nettjenesten.