PM: Ryoma Takagi vant Griegkonkurransen 2018

Ryoma Takagi (25) fra Japan er vinneren av Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse 2018.

Akkompagnert av Bergen Filharmoniske Orkester og dirigent Ed Gardner fremførte han Klaverkonsert nr. 2 i c-moll, op. 18, av Sergei Rachmaninov i finalen, som gikk av stabelen i Grieghallen søndag kveld, 9. september.

Førsteprisen og publikumsprisen
Ryoma Takagi stakk av med førsteprisen på 30 000 euro. Han vant også Publikumsprisen på 1000 euro, som ble avgjort via en internasjonal sms-avstemning.

Førsteprisen i Griegkonkurransen inkluderer også flere konsertoppdrag, blant annet solistoppdrag med Oslo Filharmonien, Kristiansand Symfoniorkester, Trondheimsolistene og Stavanger Symfoniorkester, i tillegg til å bli festivalartist på Lofoten Piano Festival.

Takagi kommer også tilbake til Troldhaugen og Bergen neste sommer hvor han skal holde konserter en hel uke som «ukens pianist» på Troldhaugen.

Tre finalister
Matyáš Novák (20) fra Tsjekkia spilte Robert Schumanns klaverkonsert i a-moll, og vant andreprisen på 20 000 euro.

Alexey Trushechkin (28) fra Russland vant tredjeprisen på 10 000 euro. Trushechkin, som spilte Edvard Griegs a-mollkonsert, vant også orkesterets pris på 1000 euro, som musikerne fra Bergen Filharmoniske Orkester delte ut.

Prisene ble delt ut av formann i juryen, Einar Steen-Nøkleberg og Sigurd Sverdrup Sandmo, direktør for Griegkonkurransen og KODEs komponisthjem. 

I konkurransejuryen satt internasjonalt anerkjente pianster: Ya-Fei Chuang, Lilya Zilberstein, Jan Jiracek von Arnmin, Leon McCawley, Christian Ihle Hadland, Noriko Ogawa og juryformann Einar-Steen-Nøkleberg (Norge).

Om konkurransen
Griegkonkurransen arrangeres av KODE Kunstmuseer og komponisthjem, og foregikk i Edvard Griegs hjem på Troldhaugen for fjerde gang. Finalen ble holdt i Grieghallen. 133 unge pianister fra 36 land deltok i årets prekvalifisering. 30 av disse ble invitert til Griegs hjemby for å delta i konkurransen. 

– Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse har etablert seg som en av de store musikkonkurransene i Nord-Europa, sier konkurransens direktør Sigurd Sverdrup Sandmo.

– Det kunstneriske nivået er svært høyt, vi har en sterk internasjonal jury, pengepremier helt i toppsjiktet og strategiske premiesamarbeid med musikkinstitusjoner over hele landet. Samtidig har vi vært flinke til å tenke nytt om konkurranseformatet, og gjøre Grieg-konkurransen til en varm og inkluderende pianomønstring som handler om noe mer enn bare å vinne.  

Samarbeid med Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen
Det er samarbeidet med konkurransens hovedsponsor og eksklusive private bidragsyter, Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen, som gjør det mulig å arrangere en konkurranse på så høyt internasjonalt nivå.

The Grieg Competition Finalists: Matyáš Novák, Ryoma Takagi and Alexey Trushechkin (photo by Dag Fosse).