PM: Prestisjefylt musikkonkurranse flyttes til Bergen

Fra og med 2012 vil “The International Edvard Grieg Piano Competition” arrangeres i Edvard Griegs egne omgivelser på Troldhaugen i Bergen.

Piankonkurransen “Concours Grieg” er i dag den viktigste instrumentale konkurransen i Norge, og holder et høyt internasjonalt faglig nivå. Konkurransen har i tolv år vært arrangert av Norges Musikkhøgskole i Oslo. Fra og med neste år vil konkurransen ikke bare skifte navn, men også flyttes til Bergen hvor den skal arrangeres av Edvard Grieg Museum Troldhaugen i årene fremover.

Med dette byttet skal både profilen og prestisjen for konkurransen heves. Det hele går av stabelen for første gang fra 1.-8. september 2012 i Bergen.

Samarbeid
– En internasjonal Grieg-konkurranse for pianister hører hjemme på Troldhaugen, sier Ingrid Røynesdal, avdelingsdirektør ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen og konkurransens nye leder.

Hun gleder seg stort til arrangementet som vil bli et samarbeid med mange av Bergensregionens institusjoner og aktører. Blant annet vil konkurransen samarbeide sterkt med Bergen Filharmoniske Orkester som vil spille sammen med finalistene i konkurransen, og finalen, den skal selvsagt holdes i Grieghallen.

A-lag i juryen
Pianister fra hele verden mellom 17 og 32 år inviteres til å søke, men bare 30 av søkerne vil etter en grundig kvalifisering inviteres til Bergen. Her får de spille for en jury med et ypperste A-lag av pianister, som blant annet inkluderer Leif Ove Andsnes, Kanadiske Marc-Andrè Hamelin, det unge stjerneskuddet Sa Chen fra Kina og Einar Steen-Nøkleberg som juryformann.

– På tross av et høyt kunstnerisk nivå har konkurransen levd et altfor anonymt liv i hovedstaden, mener Røynesdal. Hun peker på at konkurransen i Bergen allerede har blitt møtt med begeistring av både institusjoner og myndigheter.

– Dette skal ikke bare bli en musikkonkurranse. Vi vil forsøke å legge opp til at det blir en stor opplevelse, både for deltagerne, for aktørene som er involvert og ikke minst for publikum. Vi har som mål å gi hele regionen et skikkelig løft, sier Røynesdal.

Bergen Kommune har nylig bevilget kr. 300.000 til konkurransen og byrådet mener blant annet at lokalisering til Bergen og Edvard Grieg Museum Troldhaugen vil styrke byens Grieg-profil.

www.griegcompetition.com

Grieg's Villa at Troldhaugen (photo by Dag Fosse).