PM: Pianokonkurranse søker publikum

Lytteleken «Finn din finalist» er bare en liten del av hva publikum kan delta på under Edvard Griegs internasjonale pianokonkurranse i september.

– Vi håper og tror at dette kan bli en stor begivenhet for norsk musikkliv, og et engasjert publikum er et viktig bidrag til dette, sier Ingrid Røynesdal.

Hun er avdelingsdirektør ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen og leder av konkurransen som finner sted i Bergen 1.–8. september i år. Tidligere i sommer ble det klart at 29 pianister fra 14 land er plukket ut til å delta i konkurransen, og nå er også publikumsprogrammet offentliggjort.

Finn din favoritt
Den uhøytidlige lytteleken «Finn din finalist» arrangeres før og etter de innledende rundene på Troldhaugen, som er gratis for alle. Her kan man diskutere konkurransens deltagere og utvikling med profesjonelle pianister og musikkformidlere.

– Dette er stikk-innom seanser hvor man lytter, tenker over og lærer hva klassisk musikk på høyt internasjonalt nivå handler om, sier Røynesdal.

Som en del av konkurransens publikumsprogram, spiller den kanadiske pianisten Marc-André Hamelin i Håkonshallen fredag 7. september. Hamelin har markert seg som en av sin generasjons mest interessante pianister og har mottatt ni Grammy-nominasjoner. Hamelin sitter også i konkurransens jury, og dagen etter, 8. september, er han en av dem som skal kåre konkurransens vinner under finalekonserten i Grieghallen.

Også her kan publikum bidra, for i tillegg til de tre hovedprisene i konkurransen, vil det bli en direkte avstemning av hvem som får årets publikumspris under finalen.

I løpet av konkurranseuken tilbys publikum også gratis konsertforedrag, omvisninger og en masterclass i Troldsalen med jurymedlem og pianist Oxana Yablonskaya. De virkelig interesserte kan også kjøpe en eksklusiv publikumspakke, som blant annet inkluderer middag med jury og konkurransedeltagerne samt avslutningsfest i Grieghallen.

For fullstendig publikumsprogram se griegcompetition.com/publikumsprogram

Kontakt informasjonskonsulent Maria E. Tripodianos (t: 414 59 187) eller avdelingsdirektør Ingrid Røynesdal (t: 930 26 600) for spørsmål.

Grieg's Villa at Troldhaugen (photo by Dag Fosse).