PM: Klare for en forrykende finale

I dag øver de tre finalistene i The 14th International Edvard Grieg Piano Competition med Bergen Filharmoniske Orkester. Lørdag kveld er de klare for en forrykende finale i Grieghallen.

Etter fem dager med innledende runder på Edvard Grieg Museum Troldhaugen, med et omfattende solorepertoar, skal de tre finalistene Peter Friis Johansson (31) fra Danmark, Arseny Tarasevich-Nikolaev (21) fra Russland og Joachim Carr (26) fra Norge spille sammen med Bergen Filharmoniske Orkester, dirigert av Miguel Harth-Bedoya. Finalen finner sted lørdag 18. oktober kl. 18 i Grieghallen.

Arseny Tarasevich-Nikolaev skal spille Klaverkonsert i a-moll av Grieg, mens Joachim Carr og Peter Friis Johansson begge skal spille Klaverkonsert i a-moll av Robert Schumann.

- Det blir en hel kveld i a-moll, sier konkurransens direktør Sigurd Sandmo, som sier at samarbeidet med BFO betyr enormt mye for konkurransens egenart og prestisje. 

- For finalistene er det også et stort sprang fra å skulle kommunisere med jury og publikum i Troldsalen til også å finne tonen med dirigent og orkester. Her kreves det enda noen former for musikalitet og formidlingsevne av en stor klaversolist, sier Sandmo. 

- I år deler også BFO ut orkesterets pris til en av finalistene, og det er ikke sikkert orkestermusikerne har samme favoritt som juryen, påpeker han.

Førsteprisen er på hele 30.000 euro. I tillegg får vinneren blant annet en CD-utgivelse på NAXOS, en solokonsert under Ruhr pianofestival i juni 2015, en solokonsert i Universitetets Aula i Oslo våren 2015, og i tillegg en rekke konserter på Troldhaugen i løpet av sommeren 2015.

2.- og 3.-prisvinneren får høye prispenger, med 20.000 euro til 2. prisvinner og 10.000 euro til 3. prisvinner.

I tillegg vil det bli utdelt en publikumspris på 1000 euro, på grunnlag av en sms-avstemning som både publikum i salen og de som følger streamingen fra alle verdens land kan delta på. Orkesterets pris er på 1000 euro.

Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen er konkurransens store private sponsor. 

- Vår ambisjon er å etablere The International Edvard Grieg Piano Competition som en av verdens største og mest prestisjefylte pianokonkurranser, sier Sandmo. 
Med sterke støttespillere i Jebsen-stiftelsen og Harmonien, og unike rammer på Troldhaugen og i musikkbyen Bergen, ligger alt til rette for å lykkes, mener han.

Finalen kan oppleves i Grieghallen eller som direkte streaming på www.griegcompetition.com/live. Resultatene offentliggjøres mellom kl. 2030-2100

Les mer om konkurransen på siden http://www.griegcompetition.com