PM: Klar for konkurranse

Deltagerne er klar og nytt flygel er på vei. Om bare halvannen uke skal Edvard Grieg Museum Troldhaugen arrangere den første internasjonale Edvard Grieg pianokonkurransen noensinne.

”The International Edvard Grieg Piano Competition” har vært under planlegging i snart to år og lørdag 1. september ankommer 26 håpefulle pianotalenter fra ulike steder i verden til Troldhaugen og Bergen. I løpet av en uke skal de konkurrere om heder, ære - og en førstepris på hele 30 000 euro. I juryen sitter en rekke anerkjente pianister som Leif Ove Andsnes, russiske Oxana Yablonskaya, kanadiske Marc-André Hamelin og Einar Steen-Nøkleberg (juryformann).

- Det har vel aldri vært samlet så mange stjernepianister på samme tid i Bergen. Dette er et stort høydepunkt for oss, sier direktør Ingrid Røynesdal ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen. For litt over en uke siden var hun i Hamburg på Steinway-fabrikken sammen med Leif Ove Andsnes og plukket ut et flunkende nytt flygel til museets konsertsal, Troldsalen.

Frir til publikum
Konkurransens innledende runder finner sted på Troldhaugen med første pulje ut søndag 2. september. Deretter fortsetter det hver dag, med semifinale torsdag 6. september. Alle arrangementene på Troldhaugen er helt gratis. Den uhøytidlige lytteleken «Finn din finalist» arrangeres daglig, før og etter de innledende rundene. Her kan man diskutere konkurransens deltagere og utvikling med profesjonelle pianister og musikkformidlere.

Som en del av konkurransens publikumsprogram, spiller den kanadiske pianisten, og jurymedlem i konkurransen, Marc-André Hamelin i Håkonshallen fredag 7. september. Hamelin har markert seg som en av sin generasjons mest interessante pianister og har mottatt hele ni Grammy-nominasjoner. Uoffisielle kilder sier også at han er en av verdens raskeste pianister.

Finalen arrangeres i Grieghallen lørdag 8. september, der finalistene er solist med Bergen Filharmoniske Orkester. Publikum, både i salen og på nett, kan også stemme frem en publikumsvinner på direkten.

Og mens finalistene øver og gruer seg på formiddagen denne dagen (lørdag 8. september), kan publikum og deltagere bli med til Ole Bulls Lysøen, hvor det blir konsert med folkemusiker Knut Buen og juryformann Einar Steen-Nøkleberg.

Distriktturné
Det er et ønske at så mange deltagere som mulig skal følge hele konkurransen og få oppleve Vestlandet, selv om de skulle bli slått ut i første runde. Derfor har konkurransen i samarbeid med Hordaland fylke lagt opp til konserter rundt omkring i Hordaland. Onsdag 5. september får Valenheimen/Valestrand kulturkirke, Kabuso i Øystese, Ole Bull-akademiet på Voss og Musikkens Venner i Nordhordland, på Knarren i Knarvik, besøk av 3-4 pianister som holder konsert kl. 19.30.

Streames live
For de som ikke har mulighet til å overvære konkurransen, kan hele konkurransen følges direkte på live-streame, på www.griegcompetition.com

Konkurransen vil også følges av et TV-team fra NRK som skal lage en dokumentar om hele arrangementet.

For pressebilletter og mer informasjon, ta kontakt med:
- Maria E. Tripodianos, informasjonskonsulent ved Kunstmuseene i Bergen, mob: 414 59 187
- Ingrid Røynesdal, direktør ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen, mob: 930 26 600