PM: Hele verden til pianokonkurranse på Troldhaugen

Pianotalenter fra 14 land er plukket ut til å delta i årets internasjonale Edvard Grieg pianokonkurranse i Bergen.

Tre av deltakerne er norske. Det er Christian Hundsnes Grøvlen (22), Ole Christian Haagenrud (23) fra Oslo/Bergen og Kristian Lindberg (32) fra Drammen. Det er første gang «The International Edvard Grieg Piano Competition» arrangeres i Griegs egne omgivelser i Bergen. Konkurransens innledende runder finner sted på Edvard Grieg Museum Troldhaugen 1.–6. september, mens finalen spilles sammen med Bergen Filharmoniske Orkester i Grieghallen lørdag 8. september.

Publikum inviteres til å overvære konkurransen, og alle innledende runder har gratis inngang. I juryen sitter blant andre Leif Ove Andsnes, russiske Oxana Yablonskaya og Sa Chen fra Kina. Juryformann er Einar Steen-Nøkleberg.

Innholdsrik uke for alle deltakerne
– Dette skal ikke bare bli en musikkonkurranse. Vi vil forsøke å legge opp til at det blir en stor opplevelse, både for deltakerne, for aktørene som er involvert og ikke minst for publikum. Vi har som mål å gi hele regionen et skikkelig løft, sier Ingrid Røynesdal, avdelingsdirektør ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen og konkurransens nye leder.

Hun kan love de 29 pianistene en innholdsrik uke i Bergen. Om man slås ut av konkurransen i løpet av første runde, vil man nemlig få tilbud om å delta på utflukter og konsertturné i Hordaland mens de neste rundene fortsetter. Fredag 7. september arrangeres konsert med den fransk-kanadiske pianisten Marc-André Hamelin i Håkonshallen for både deltakerne og publikum. Hamelin sitter i konkurransens jury og er blant de mest interessante og ledende pianistene i sin generasjon.

Private og offentlige støttespillere
Den internasjonale pianokonkurransen arrangeres av Kunstmuseene i Bergen ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen. Konkurransen samarbeider med Bergen Filharmoniske Orkester, Griegakademiet i Bergen, Oslo Grieg Society og Troldhaugens Venner.

Både Bergen Kommune og Utenriksdepartementet har bevilget penger til konkurransen. Det er nå også klart at Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen blir konkurransens hovedsponsor. Konkurransens tre hovedpriser på henholdsvis 30.000, 20.000 og 10.000 euro, gis av Halfdan B. Griegs Idéfond og GC Rieber Fondene. Konkurransens støttes også av Hordaland Fylkeskommune, Norwegian Hull Club og Bergesen Allmennyttige Fond.

Deltagerliste – disse er uttatt til konkurransen i Bergen:
Fra Russland
Zulfat Fakharaziev (21)
Anton Igubnov (23)
Alexandra Zaytseva (24) 
Ilya Maximov (24)
Galina Christiakova (25)
Denis Evstuhin (31)

Fra USA
Anna Dmytrenko (20)
Jared Redmond (26)
Shijun Wang (25)
Ben Kim (29)
Marina Radiushina (33)

Fra Norge
Christian Hundsnes Grøvlen (22)
Ole Christian Haagenrud (23)
Kristian Lindberg (32)

Andre land
Emil Duncumb (22) og Sebastian Stanley (28) fra Storbritannia
Roope Grøndahl (23) og Henrik Järvi (30) fra Finland
Martin Levicky (26) og Jan Bartos (31) fra Tsjekkia
Annika Treutler (22) og Caroline Fischer (28) fra Tyskland
Shih-Yu Tang (17) fra Kina
Mizuho Nakada (26) fra Japan
Fernando Altamura (27) fra Italia
Sasha Grynyuk (29) fra Ukraina
Henrik Berg (30) fra Sverige
Sarah Soyeon Kim (30) fra Sør-Korea
Mamikon Nakhapetov (30) fra Georgia