To bergensere til Griegkonkurransen

30 kandidater fra hele 19 land er tatt ut til å delta i Griegkonkurransen som starter 11. oktober på Troldhaugen. To av kandidatene er fra Norge og begge er født i Bergen.

I dag er det tilfeldigvis like mange dager som hvite pianotangenter igjen til Edvard Grieg Internasjonale pianokonkurranse starter i Bergen. 101 søkere fra 34 land sendte inn sine videoer til konkurransens prekvalifisering. De 30 pianistene som er valgt ut skal konkurrere mot hverandre om førstepremien på 30.000 euro.

– Vi ønsker at alle deltagerne skal få en uforglemmelig uke i Bergen, sier direktør for Edvard Grieg Museum og pianokonkurransen, Sigurd Sandmo. Troldhaugens Venner stiller opp som vertsfamilier for deltagerne. De av deltagerne som ikke går videre til andre runde, vil få tilbud om å spille betalte konserter i Øystese, Valevåg, Voss og Knarvik.

– Publikum på disse stedene har mye å glede seg til, for alle de 30 utvalgte kandidatene holder et svært høyt nivå, lover Sandmo.

De to norske er Joachim Carr og Ole Christian Haagenrud. I tillegg er deltageren Stephen Whale tidligere student ved Griegakademiet og deltager Marina Kan Selvik fastboende på Vestlandet.

Gratis for publikum
Konkurransen kan by på et interessant og mangfoldig program for både deltagere og publikum. I tillegg til selve konkurransen, blir det blant annet konsertforedrag med Grieg-prisvinner Liv Glaser, mesterklasse med jurymedlem Dominique Merlet, tur til Lysøen med norsk folkemusikk og tradisjonsmat, og en solokonsert i Håkonshallen med jurymedlem Ya-Fei Chuang . Publikum vil også kunne delta i det daglige lytterforumet «Finn din Finalist» hvor man diskuterer det man har hørt, og får besøk av profesjonelle pianister. Alle de innledende runder og øvrige arrangementer på Troldhaugen er gratis. Det tilbys også en eksklusiv "publikumspakke" for de spesielt interesserte.

Den 14. Internasjonale Edvard Grieg Pianokonkurranse avholdes for andre gang i Bergen fra 11. til 18. oktober.
De tre innledende rundene finner sted på Troldhaugen, mens finalen finner sted i Grieghallen 18. oktober, med Bergen Filharmoniske Orkester. Juryen består av Leif Ove Andsnes, Jens Harald Bratlie, Ya-Fei Chuang, Dominique Merlet, Marianna Shirinyan, Oxana Yablonskaya og Einar-Steen-Nøkleberg (juryformann).