Igjen klart for pianokonkurranse

30 pianister fra 18 land er klare for å konkurrere i Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse i Bergen 1.–9. september i år.

Konkurransen arrangeres av KODE Kunstmuseer og komponisthjem, og foregår i Edvard Griegs hjem på Troldhaugen for fjerde gang, med stor finale i Grieghallen med Bergen Filharmoniske Orkester. 133 unge pianister fra 36 land deltok i årets prekvalifisering. 30 av disse er invitert til Griegs hjemby i september.  

– Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse har etablert seg som en av de store musikkonkurransene i Nord-Europa, sier konkurransens direktør Sigurd Sverdrup Sandmo.

– Det kunstneriske nivået er svært høyt, vi har en sterk internasjonal jury, pengepremier helt i toppsjiktet og strategiske premiesamarbeid med musikkinstitusjoner over hele landet. Samtidig har vi vært flinke til å tenke nytt om konkurranseformatet, og gjøre Grieg-konkurransen til en varm og inkluderende pianomønstring som handler om noe mer enn bare å vinne.   

Kan bety et karriereløft 
De første tre rundene vil foregå på Troldhaugen. Tre finalister kommer videre til finalen søndag 9. september som spilles sammen med Bergen Filharmoniske Orkester og dirigent Edward Gardner i Grieghallen.  

Konkurransen står sterkt når det gjelder premier til deltakerne, som spenner fra pengepremier på opptil 30.000 euro til konsertoppdrag i inn- og utland. I Norge får vinneren prestisjefylte konsertoppdrag i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand, i tillegg til å bli festivalartist på Lofoten Piano Festival og Vinterfestspill i Bergstaden.  

– For vinneren kan en seier i konkurransen bety et karriereløft som internasjonal konsertpianist, sier Sandmo.  

Gratis for publikum – stem frem din favoritt 
Konkurransen vil være åpen for publikum hele uken. Alle innledende runder i Troldsalen har gratis inngang, og for de som ønsker å lære mer om kunsten å lytte, blir det gratis lytteforum hver dag sammen med pianistene Audun Kayser og Rune Alver. Konkurransen er en unik mulighet for alle som har lyst til å bli en bedre lytter, eller som liker å høre musikere snakke om sitt eget fag. 

Billetter til finalen i Grieghallen er til salgs, og den kan også følges gratis via strømming fra hvor som helst i verden. Her kan man også være med å stemme frem sin favoritt via sms.  

Eksklusiv konsert i Håkonshallen  
På programmet er også en eksklusiv konsert med den armenske stjernepianisten Sergei Babayan i Håkonshallen.  

Babayan er kjent for sitt energiske spill og store spennvidde, og har gitt konserter ved en rekke av verdens mest kjente konserthus. Han vant også en rekke store, internasjonale pianokonkurranser i ung alder, og har siden, med suksess, undervist en rekke pianotalenter fra sitt eget pianoakademi ved Cleveland Institute of Music. Han er også kjent for sitt nære samarbeid med den argentinske pianisten Martha Argerich, og som lærer til Daniil Trifonov, som i dag er en av verdens mest etterspurte unge solister. 

Distriktsturné 
Konkurransen skal gi unge pianister en mulighet til å lære Griegs musikk å kjenne gjennom å komme tett på Griegs egne inspirasjonskilder, norsk kultur og landskap. Alle deltagere som ikke kommer videre til semifinalen får dra på distriktsturné med blant annet Grieg på programmet og spille konserter i Kabuso, Knarvik kyrkje, Valestrand kutlurkyrkje, Oseana, Erdal kirke tirsdag 4. september kl. 19 og i Universitetes aula i Bergen onsdag 5. september kl. 11.30-13.00.  

Her kan du sikre deg billetter til finalen 9. september