Fem ting du må vite om pianokonkurransen

Klassisk musikk i verdensklasse, 28 spente deltagere fra 14 land, gratis publikumstilbud, festkonsert og en nervepirrende finale – bli med!

Hva går pianokonkurransen ut på?
Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse arrangeres for femtende gang i Norge og for tredje gang på Troldhaugen. Deltagere fra hele verden konkurrerer om førstepremien på 30.000 euro, en rekke konsertopptredener, plateinnspilling og mer. For vinneren kan en seier her dermed bety et karrieregjennombrudd som internasjonal konsertpianist.

Hvordan kan jeg følge konkurransen som publikum?
Lørdag 3. september begynner de daglige innledende rundene på Troldhaugen, som varer til og med semifinalen onsdag 7. september. Her er det gratis inngang for publikum. Du kan tilbringe hele dagen på Troldhaugen eller «stikke innom» og få med deg litt av spenningen – konkurransedagen varer fra formiddag til kveld. Hver dag innledes og avsluttes med et åpent lytteforum, med samtale og diskusjon om konkurransen.

Det blir en intens og opplevelsesrik uke, for både pianister og publikum.

Hva må jeg kunne på forhånd?
Ingenting! Du kan stille med åpne ører og oppleve musikk i verdensklasse, uavhengig av forkunnskaper. I år tilbyr vi også et lyttekurs i forkant av konkurransen, der du kan få tips til hva du skal høre etter når du lytter til pianospill. Da stiller du godt forberedt til å følge konkurransen, og du vil kjenne de ulike kvalitetene som kan skille en førsteplass fra en andreplass.

Hvem spiller under festkonserten i Håkonshallen?
Fredag 9. september får Bergen besøk av Seong-Jin Cho. Den 22 år gamle koreanske pianisten vant i fjor en annen prestisjefylt pianokonkurranse, International Fryderyk Chopin Piano Competition i Warszawa. Cho regnes nå som en av de mest markante pianistene i sin generasjon, og skal presentere verk av Berg, Schubert og selvsagt også Chopin.

Hvordan avsluttes konkurransen?
Selve finalen går av stabelen i Grieghallen lørdag 10. September, med Bergen Filharmoniske Orkester. Her står tre pianister igjen. Vi får oppleve prestasjoner på høyt internasjonalt nivå, med ulike uttrykk og ulike personligheter. Finalen bedømmes av en jury, men du kan også stemme på din favoritt til publikumsprisen. Kanskje er det din favoritt som vinner hele konkurransen?

Velkommen til Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse 2016!

Hovedsponsor for konkurransen er Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen.